JATERNÍ DETOX - TÝDENNÍ JÍDELNÍČEK
Každé ráno začneme sklenicí vlažné vody s citronem a lžící extra panenského olivového oleje.
Každý večer zakončíme tím, že si namočíme polévkovou lžíci lněných semínek a 2 polévkové lžíce ořechů (mix mandlí, vlašských ořechů, kešu)
Každé jídlo je nasměrované do knihovny receptů, kde ho celé i s postupem naleznete. Doplňující popisky naleznete přímo u jídelníčku.
SEZNAM SUROVIN NA CELÝ TÝDEN
PODPORUJÍCÍ POTRAVINY
brambory, rýže, mrkev, dýně, cuketa, špenát, hlávkový salát, brokolice, celer, hrášek, ředkvičky, olivový olej, zelený čaj, banán, jablko, borůvky, kurkuma
ZAKÁZANÉ POTRAVINY
káva, celozrnné pečivo, čokoláda, cibule, kapusta, ovoce se zrníčky, sladké limonády, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
DETOXIKACE
ostropestřec mariánský, pampeliška, bršlice, čekanka
(doporučuji v kapkách)
PONDĚLÍ
SNÍDANĚ
Smoothie: banán, hrst špenátu, lžíce extra panenského olivového oleje, lžíce lněného semínka, lžíce ořechů, 1/2 avokáda, hrnek mandlového mléka, 5-10 chlorely nebo čajová lžička spiruliny
SVAČINA
Nakrájené jablko, hruška, 2 lžíce ořechů, osladit čekankovým sirupem. Můžete přidat tahini či lžíci arašídového másla nebo kokosový jogurt dle chuti.
Černý nebo zelený čaj
OBĚD
Špenátové palačinky, pečená zelenina, tofu, tahini dip
Polévku uvařte na 2 -3 dny, ať si další den ušetříte práci. Přebytek můžete zamrazit.
Na špenátové palačinky použijte základní recept na luštěninové palačinky (hrachovýá, cizrnová mouka plus voda), do těsta přimixujte hrst čerstvého listového nebo mraženého listového špenátu, aby se vytvořilo hutné hladké těsto .
Pečená zelenina - dýně, batáty, brokolice, mrkev, cuketa. Zeleninu a tofu nakrájejte na cca 1cm velké kousky a upečte v troubě, stačí osolit, zakápnout tamari. Tahini můžete nahradit mandlovým nebo arašídovým máslem.
Zeleninu servírujte do palačinek, pokapte dipem.
SVAČINA
Zelený ječmen.
Čočkový bochánek s pomazánkou avokádovou pomazánkou, ředkvička, mrkev (pokud byste již měli hlad).
Udělejte bochánky z celé dávky, zbytek uskladněte v ZIP pytlíku v lednici nebo zamrazte. A ze základního receptu na avokádový dip vynechtejte česnek nebo dejte minimálně a sýr, pokud rádi tuto sýrovou variantu používáte.
VEČEŘE
Quinoový salát s bylinkami a brokolicí, tahini dip s limetkou.
Udělejte si salátu více a můžete využít další 2-3 dny poté jako svačinu nebo večeří. Případně uložit porci do mrazáku.
ÚTERÝ
SNÍDANĚ
Rýžová kaše z mandlového mléka, banán, čerstvé nebo zapečené jablko, hruška, lžíce lněných semínek, lžíce ořechů, panela (sušená třtinová šťáva).
Kaši vařte ve vodě dle základního receptu , pro zvýšení výživného efektu v mléce. Nadměrné množství uvařené rýže uskladněte v krabičce v lednici, a použije následovně na svačinu.
SVAČINA
Špenátová palačinka, naložená broskev, tahini, lžíce kokosového jogurtu
Černý nebo zelený čaj
Použijte palačinku z předchozího dne.
OBĚD
Jarní polévka
Zapečené cuketové lasagne. Salát z čerstvých salátových listů, radichio. Medovo - limetkový dresink.
SVAČINA
Zelený ječmen.
Čočkový bochánek s avokádovou pomazánkou, ředkvička, mrkev (pokud byste již měli od oběda větší hlad).
VEČEŘE
Quinoový salát s bylinkami a brokolicí, zapečená zelenina, tahini dip s limetkou.
Využijte a zkombinujte, co Vám zbylo z pondělka. Můžete přidat čerstvě udělanou brokolici. Ohřejte na pánvičce. NE v mikrovlnce. Můžete přidat zbytek avokádové pomazánky, pokud zůstal od svačiny.
STŘEDA
SNÍDANĚ
Smoothie: banán, hrst špenátu, lžíce extra panenského olivového oleje, lžíce lněného semínka, lžíce ořechů, 1/2 avokáda, hrnek mandlového mléka, 5-10 chlorely nebo čajová lžička spiruliny
SVAČINA
Nakrájené jablko, hruška, 2 lžíce ořechů, osladit čekankovým sirupem. Můžete přidat tahini či lžíci arašídového másla nebo kokosový jogurt dle chuti.
Černý nebo zelený čaj
OBĚD
Bramborovo - batátové pyré, brokolice na páře, opečený seitan (nebo ryba, krůta).
Jednoduše uvařte brambory a batáty, můžete vařit naráz (brambory nakrájejte na cca poloviční kousky než batáty, které se uvaří rychleji). Vodu slejeme, osolíme, pyré uděláme rozmixováním v mixéru, tyčovým mixérem nebo jednoduše pořádně rozmačkat vidličkou pokud nevlastníte mixer.
SVAČINA
Zelený ječmen.
Rýžová placka se semínkovou pomazánkou se sušenými rajčaty, ředkvička, mrkev (pokud byste již měli od oběda větší hlad).
VEČEŘE
Zapečené cuketové lasagne. Salát z čerstvých salátových listů, radichio. Limetkovo medový dresink.
ČTVRTEK
SNÍDANĚ
Ovesná kaše, lněné semínko, ořechy, banán, jablko, borůvky, mandlové mléko, spirulina, chlorela, čekankový sirup, kokosový jogurt nebo tvaroh
SVAČINA
Nakrájené jablko, hruška, 2 lžíce ořechů, osladit čekankovým sirupem. Můžete přidat tahini či lžíci arašídového másla nebo kokosový jogurt dle chuti.
Černý nebo zelený čaj
OBĚD
Hráškový krém
Stir fry zelenina, černá čočka beluga, rýže, dip z arašídového másla. Výhonky, malý zelený salátek, koriandr.
Zeleninu nakrájíme na menší kousky, nudličky - cuketu, brokolici, mrkev, fazolové lusky, papriku. Opečeme na prudko na pánvi nebo woku, ochutíme tamari, můžme lehce dosolit. Černou čočku a rýři uvaříme zvlášť. Podáváme jako přílohu s výhonky či malým salátkem a koriandrem.
SVAČINA
Zelený ječmen.
Rýžová placka se semínkovou pomazánkou, ředkvička, mrkev (pokud byste již měli hlad).
VEČEŘE
Listový salát, špenát, hruška, opečené vlašské ořechy, medovo - hořčičný dresink.
Salátový mix připravíme do servírovací mísy, hrušku opečeme na lžíci kokosového oleje nebo použijeme čerstvou, vlašské ořechy opečeme do pánvi na sucho, poté nakrájíme na kousky nebo lehce pomixujeme. Zalejeme dresinkem.
PÁTEK
SNÍDANĚ
Smoothie: banán, hrst špenátu, lžíce extra panenského olivového oleje, lžíce lněného semínka, lžíce ořechů, 1/2 avokáda, hrnek ovesného / mandlového mléka, 5-10 chlorely nebo čajová lžička spiruliny
SVAČINA
Nakrájené jablko, hruška, 2 lžíce ořechů, osladit čekankovým sirupem. Můžete přidat tahini či lžíci arašídového másla nebo kokosový jogurt dle chuti.
Černý nebo zelený čaj
OBĚD
Luštěninová palačinka se špenátem a cibulí, brusinkový dip
SVAČINA
Zelený ječmen.
Luštěninová s pomazánkou z pečené zeleniny, rýžová placka, ředkvička, mrkev.
Na pečenou zeleninu můžete využít zbytek stir fry zeleniny z předchozího dne. Uvaříme 1 malý hrneček červené čočky nebo cizrny. Zeleninu s uvařenou luštěninou umixujeme, osolíme, dochutíme lahůdkovým droždím.
VEČEŘE
Pečená červená řepa, mandlový krém, opečené drcené mandle, salátek.
Nakrájejte červenou řepu na plátky, zakápněte řepkovým olejem, upečte v troubě na 180 stupňů. Podávejte s mandlovým krémem, opečenými mandlemi a malým salátkem.