JATERNÍ DETOX - TÝDENNÍ JÍDELNÍČEK

Každé ráno začneme sklenicí vlažné vody s citronem a lžící extra panenského olivového oleje

Každý večer zakončíme tím, že si namočíme polévkovou lžíci lněných semínek a 2 polévkové lžíce ořechů (mix mandlí, vlašských ořechů, kešu)

Každé jídlo je nasměrované do knihovny receptů, kde ho celé i s postupem naleznete. Doplňující popisky naleznete přímo u jídelníčku.  

SEZNAM SUROVIN NA CELÝ TÝDEN

Seznam je rozdělený na suroviny, které nazýváme jako základní suroviny, které by neměly dlouhodobě v žádné domácnosti chybět. Tento seznam pouze zkontrolujte s domácími zásobami. Seznam čerstvých surovin je orientační. Čerstvý salát možná budete muset v týdnu přikoupit, naopak některé tvrdší a mražená zelenina nám může zůstat do jídel na další týden. 

PODPORUJÍCÍ POTRAVINY

brambory, rýže, mrkev, dýně, cuketa, špenát, hlávkový salát, brokolice, celer, hrášek, ředkvičky, olivový olej, zelený čaj, banán, jablko, borůvky, kurkuma 

ZAKÁZANÉ POTRAVINY

káva, celozrnné pečivo, čokoláda, cibule, kapusta, ovoce se zrníčky, sladké limonády, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku

DETOXIKACE

ostropestřec mariánský, pampeliška, bršlice, čekanka
 (doporučuji v kapkách)

PONDĚLÍ

SNÍDANĚ

Smoothie: banán, hrst špenátu, lžíce extra panenského olivového oleje, lžíce lněného semínka, lžíce ořechů, 1/2 avokáda, hrnek mandlového mléka, 5-10 chlorely nebo čajová lžička spiruliny

SVAČINA

Nakrájené jablko, hruška, 2 lžíce ořechů, osladit čekankovým sirupem. Můžete přidat tahini či lžíci arašídového másla nebo kokosový jogurt dle chuti. 

Černý nebo zelený čaj

OBĚD

Jarní polévka

Špenátové palačinky, pečená zelenina, tofu, tahini dip

Polévku uvařte na 2 -3 dny, ať si další den ušetříte práci. Přebytek můžete zamrazit. 

Na špenátové palačinky použijte základní recept na luštěninové palačinky (hrachovýá, cizrnová mouka plus voda), do těsta přimixujte hrst čerstvého listového nebo mraženého listového špenátu, aby se vytvořilo hutné hladké těsto . 

Pečená zelenina - dýně, batáty, brokolice, mrkev, cuketa. Zeleninu a tofu nakrájejte na cca 1cm velké kousky a upečte v troubě, stačí osolit, zakápnout tamari. Tahini můžete nahradit mandlovým nebo arašídovým máslem. 

Zeleninu servírujte do palačinek, pokapte dipem. 

SVAČINA

Zelený ječmen. 

Čočkový bochánek s pomazánkou avokádovou pomazánkou, ředkvička, mrkev (pokud byste již měli hlad).

Udělejte bochánky z celé dávky, zbytek uskladněte v ZIP pytlíku v lednici nebo zamrazte. A ze základního receptu na avokádový dip vynechtejte česnek nebo dejte minimálně a sýr, pokud rádi tuto sýrovou variantu používáte.

VEČEŘE

Quinoový salát s bylinkami a brokolicí, tahini dip s limetkou. 

Udělejte si salátu více a můžete využít další 2-3 dny poté jako svačinu nebo večeří. Případně uložit porci do mrazáku. 

ÚTERÝ

SNÍDANĚ

Rýžová kaše z mandlového mléka, banán, čerstvé nebo zapečené jablko, hruška, lžíce lněných semínek, lžíce ořechů, panela (sušená třtinová šťáva).

Kaši vařte ve vodě dle základního receptu , pro zvýšení výživného efektu v mléce. Nadměrné množství uvařené rýže uskladněte v krabičce v lednici, a použije následovně na svačinu. 

SVAČINA

Špenátová palačinka, naložená broskev, tahini, lžíce kokosového jogurtu

Černý nebo zelený čaj

Použijte palačinku z předchozího dne. 

OBĚD

Jarní polévka

Zapečené cuketové lasagne. Salát z čerstvých salátových listů, radichio. Medovo - limetkový dresink.  

SVAČINA

Zelený ječmen.

Čočkový bochánek s avokádovou pomazánkou, ředkvička, mrkev (pokud byste již měli od oběda větší hlad).

VEČEŘE

Quinoový salát s bylinkami a brokolicí, zapečená zelenina, tahini dip s limetkou. 

Využijte a zkombinujte, co Vám zbylo z pondělka. Můžete přidat čerstvě udělanou brokolici. Ohřejte na pánvičce. NE v mikrovlnce. Můžete přidat zbytek avokádové pomazánky, pokud zůstal od svačiny. 

STŘEDA

SNÍDANĚ

Smoothie: banán, hrst špenátu, lžíce extra panenského olivového oleje, lžíce lněného semínka, lžíce ořechů, 1/2 avokáda, hrnek mandlového mléka, 5-10 chlorely nebo čajová lžička spiruliny

SVAČINA

Nakrájené jablko, hruška, 2 lžíce ořechů, osladit čekankovým sirupem. Můžete přidat tahini či lžíci arašídového másla nebo kokosový jogurt dle chuti.

Černý nebo zelený čaj

OBĚD

Hráškový krém

Bramborovo - batátové pyré, brokolice na páře, opečený seitan (nebo ryba, krůta).

Jednoduše uvařte brambory a batáty, můžete vařit naráz (brambory nakrájejte na cca poloviční kousky než batáty, které se uvaří rychleji). Vodu slejeme, osolíme, pyré uděláme rozmixováním v mixéru, tyčovým mixérem nebo jednoduše pořádně rozmačkat vidličkou pokud nevlastníte mixer. 

SVAČINA

Zelený ječmen.

Rýžová placka se semínkovou pomazánkou se sušenými rajčaty, ředkvička, mrkev (pokud byste již měli od oběda větší hlad).

VEČEŘE

Zapečené cuketové lasagne. Salát z čerstvých salátových listů, radichio. Limetkovo medový dresink.

ČTVRTEK 

SNÍDANĚ

Ovesná kaše, lněné semínko, ořechy, banán, jablko, borůvky, mandlové mléko, spirulina, chlorela, čekankový sirup, kokosový jogurt nebo tvaroh

SVAČINA

Nakrájené jablko, hruška, 2 lžíce ořechů, osladit čekankovým sirupem. Můžete přidat tahini či lžíci arašídového másla nebo kokosový jogurt dle chuti.

Černý nebo zelený čaj

OBĚD

Hráškový krém

Stir fry zelenina, černá čočka beluga, rýže, dip z arašídového másla. Výhonky, malý zelený salátek, koriandr. 

Zeleninu nakrájíme na menší kousky, nudličky - cuketu, brokolici, mrkev, fazolové lusky, papriku. Opečeme na prudko na pánvi nebo woku, ochutíme tamari, můžme lehce dosolit. Černou čočku a rýři uvaříme zvlášť. Podáváme jako přílohu s výhonky či malým salátkem a koriandrem. 

SVAČINA

Zelený ječmen.

Rýžová placka se semínkovou pomazánkou, ředkvička, mrkev (pokud byste již měli hlad).

VEČEŘE

Listový salát, špenát, hruška, opečené vlašské ořechy, medovo - hořčičný dresink

Salátový mix připravíme do servírovací mísy, hrušku opečeme na lžíci kokosového oleje nebo použijeme čerstvou, vlašské ořechy opečeme do pánvi na sucho, poté nakrájíme na kousky nebo lehce pomixujeme. Zalejeme dresinkem. 

PÁTEK

SNÍDANĚ

Smoothie: banán, hrst špenátu, lžíce extra panenského olivového oleje, lžíce lněného semínka, lžíce ořechů, 1/2 avokáda, hrnek ovesného / mandlového mléka, 5-10 chlorely nebo čajová lžička spiruliny

SVAČINA

Nakrájené jablko, hruška, 2 lžíce ořechů, osladit čekankovým sirupem. Můžete přidat tahini či lžíci arašídového másla nebo kokosový jogurt dle chuti.

Černý nebo zelený čaj

OBĚD

Dýňový krém

Luštěninová palačinka se špenátem a cibulí, brusinkový dip

SVAČINA

Zelený ječmen.

Luštěninová s pomazánkou z pečené zeleniny, rýžová placka, ředkvička, mrkev.

Na pečenou zeleninu můžete využít  zbytek stir fry zeleniny z předchozího dne. Uvaříme 1 malý hrneček červené čočky nebo cizrny. Zeleninu s uvařenou luštěninou umixujeme, osolíme, dochutíme lahůdkovým droždím.  

VEČEŘE

Pečená červená řepa, mandlový krém, opečené drcené mandle, salátek. 

Nakrájejte červenou řepu na plátky, zakápněte řepkovým olejem, upečte v troubě na 180 stupňů. Podávejte s mandlovým krémem, opečenými mandlemi a malým salátkem.